Team Training

Alle assistentiehonden worden getraind door middel van team training.

Wat houd team training in?

Team training betekent dat zowel de hond als de cliënt getraind worden. Het team groeit gezamenlijk op, leert met en van elkaar. Het grootste voordeel van teamtraining is dat er kennis en vaardigheden bij de cliënt worden gelegd. De cliënt leert hoeveel tijd, energie, inzet er nodig is om een hond iets te leren. Dat het geen kunstjes zijn. Dat het ontzettend hard werken is en gepaard gaat met bloed, zweet en tranen...

De waardering en het respect naar en voor de hond wordt dan ook veel groter. Nog een belangrijk aspect! Een hond spiegelt, een hond spiegelt het gedrag van de eigenaar, en dat is vaak heel confronterend. Het trainen van de hond draagt dan ook bij aan een psychisch emotionele ontwikkeling van de cliënt. Dit stuk heeft ook zijn uitwerking op het gehele welzijn gevoel van mens en dier. Voor een instructeur betekent dit dat hij/zij zowel mens als hond traint.

De cliënt traint de hond. De instructeur traint de cliënt. Doet de cliënt het goed, dan doet de hond het goed. Doet de instructeur het goed, dan doet de cliënt het goed, dan doet de hond het goed. Het is een samenspel, je bent elkaar nodig! We gaan er van uit dat de hond ten allen tijde het goed wil doen.

Waarom is er gekozen voor team training?

Er is heel bewust gekozen voor team training in groepsverband op de trainingslocatie van de Hunneheide.

1. Met meerdere teams kun je kijken naar elkaar, je leert ook van kijken hoe een ander het doet.

2. Groepsproces, je bent niet alleen, er zijn meerdere cliënten die hetzelfde probleem hebben als jouw. Er ontstaat kennis uitwisseling, er ontstaan vriendschappen.

3. De spanningsboog van de hond: Een hond heeft maar een bepaalde spanningsboog. Die kan hooguit 10-15 minuten trainen achter elkaar. Helemaal met nieuwe dingen of met geur werken. Wanneer je traint in groepsverband train je om de beurt, hierdoor krijgen de honden de kans om tussendoor uit te rusten en zijn ze weer gemotiveerd wanneer zij weer aan de beurt zijn. De kans om “overnomen” te worden is veel kleiner.

4. Je trekt je aan elkaar op. Er zit altijd wel 1 fanatieke cliënt in de groep die het niveau omhoog trekt en de anderen uitdaagt om ook tot betere prestaties komen. Het motiveert om beter je best te doen. Het steunt wanneer er bij de ander ook het soms niet lukt.

5. De tijd wordt vele malen efficiënter gebruikt. In dezelfde tijdspanne kun je veel meer oefeningen doen. Zonder de hond te overnemen.

6. Je bent er letterlijk en figuurlijk even uit de sleur van iedere dag, geen dagelijkse beslommeringen, alles even loslaten en alleen maar met je hond bezig zijn. Dat werkt verfrissend en motiverend.

HERO's