Teamtraining

Diabetes-, autisme- en epilepsie assistentiehonden worden opgeleid in teamtraining

Wat houdt teamtraining in?

Teamtraining betekent dat zowel de hond als de cliënt getraind worden. De client wordt getraind om zélf zijn of haar hond op te leiden onder begeleiding van de instructeur. Het team groeit gezamenlijk op, leert met en van elkaar. Het grootste voordeel van teamtraining is dat er kennis en vaardigheden bij de cliënt worden gelegd. De cliënt leert hoeveel tijd, energie, inzet er nodig is om een hond iets te leren. Dat het geen kunstjes zijn. Dat het ontzettend hard werken is en gepaard gaat met bloed, zweet en tranen...

De waardering en het respect naar en voor de hond wordt dan ook veel groter. Nog een belangrijk aspect: een hond spiegelt, een hond spiegelt het gedrag van de eigenaar, en dat is vaak heel confronterend. Het trainen van de hond draagt dan ook bij aan de emotionele ontwikkeling van de cliënt. Dit stuk heeft ook zijn uitwerking op het gehele welzijn gevoel van mens en dier. Voor een instructeur betekent dit dat hij/zij zowel mens als hond traint.

De instructeur traint de cliënt. De cliënt traint de hond. Doet de cliënt het goed, dan doet de hond het goed. Doet de instructeur het goed, dan doet de cliënt het goed, dan doet de hond het goed. Het is een samenspel, je hebt elkaar nodig!

Waarom is er gekozen voor teamtraining?

Er is heel bewust gekozen voor teamtraining in groepsverband op de trainingslocatie van de Hunneheide.

1. Het trainen in groepsverband geeft je de mogelijkheid andere teams te zien trainen, te observeren, dit is zeer leerzaam.

2. Het groepsproces: je bent niet alleen, er zijn meerdere cliënten die voor dezelfde uitdagingen staan. Er ontstaat kennisuitwisseling en er kunnen vriendschappen ontstaan.

3. De spanningsboog van de hond: Een hond heeft maar een bepaalde spanningsboog. Die kan hooguit 10-15 minuten achter elkaar trainen. Vooral met nieuwe oefeningen aanleren of het werken is intensief, dan heeft een hond tussendoor rust nodig. Wanneer je traint in groepsverband, train je om de beurt, hierdoor krijgen de honden de kans om tussendoor uit te rusten en zijn ze weer gemotiveerd wanneer zij weer aan de beurt zijn. De kans om “overnomen” te worden is veel kleiner. Ook voor de client kan dit zo zijn. Het trainen is intensief, het is dan prettig wanneer de aandacht verdeeld wordt en je langs de zijlijn kan laten bezinken wat je zojuist geleerd of gedaan hebt terwijl je naar je groepsgenoten kijkt.

4. Je trekt je aan elkaar op. Er zit altijd wel 1 fanatieke cliënt in de groep die het niveau omhoog trekt en de anderen uitdaagt om ook tot betere prestaties komen. Het motiveert om beter je best te doen. Het steunt wanneer het bij de ander ook het soms niet lukt.

5. De tijd wordt vele malen efficiënter gebruikt. In dezelfde tijdspanne kun je veel meer oefeningen doen. Zonder de hond te overnemen.

6. Je bent er letterlijk en figuurlijk even uit de sleur van iedere dag, geen dagelijkse beslommeringen, alles even loslaten en alleen maar met je hond bezig zijn. Dat werkt verfrissend en motiverend.

HERO's